Ergonomia

Työergonomian asiantuntijat ovat käytössäsi

Välitämme työergonomiastasi

 

Toimistotyöntekijä viettää jopa kahdeksan kokonaista vuotta elämästään työpisteen ääressä. Tästä syystä oikea työasento ja säännöllinen liikkuminen ovat tärkeitä asioita terveyshaittojen ehkäisemisessä. Saat Yrityskalustosta maksuttoman toimitilasuunnittelun, jossa huomioimme esteettisyyden ja ergonomian.

Työasennon vaihtaminen vähentää väsymisen tunnetta ja on luonnollinen toimintatapa ihmiselle – toisin kuin esimerkiksi pitkäaikainen staattinen istuma-asento perinteisessä työtuolissa. Jotta työasennonvaihtelusta tulee sinulle luonteva osa työpäivää, pitää oman työpisteen tarjota helppoja ratkaisuja muutoksiin. Esimerkiksi helppo ja nopea työpisteen säätömahdollisuus aktivoi muuttamaan työasentoa päivän mittaan.

Oma työpiste ei myöskään ole enää itsestäänselvyys. Sen vuoksi helppojen säätömahdollisuuksien merkitys korostuu. Jaettu työpiste tulee saada nopeasti säädettyä omien mieltymysten mukaan.

Löydät meiltä kattavan malliston työpisteen ergonomiaa parantavia tuotteita: seisontamattoja, näytönvarsia, aktiivi-istuimia jne.

Päätetyöskentelyn ergonomia

Jokainen on fyysisesti (esim. mitoiltaan) erilainen. Siksi työpisteen pitäisi olla järjestettävissä jokaisen ergonomisiin tarpeisiin. Muista, että ei ole olemassa yhtä hyvää työasentoa, vaan monia työasentoja, joista muodostuu hyvä kokonaisuus.
Liike on lääke.

 Yleisimmät neuvot

TUOLI
Perinteinen työtuoli

Istu tuoliisi ja säädä sen korkeus sellaiseksi, että jalkasi (kenkien korot) ovat tukevasti lattiassa. Mieti, tukeeko istuin selkääsi ja reisiäsi sopivasti, ei paina, mutta antaa tukea. Istumakorkeuteen vaikuttaa myös istuinpinnankulma. Istuinpintaa eteenpäin kallistamalla voit istua korkeammalla ja jalkasi ulottuvat kuitenkin lattiaan.

Tue selkäsi selkänojaan ja säädä tuolin istuinsyvyys sellaiseksi, että istuinpinta tukee mahdollisimman pitkältä matkalta reisiesi alapintaa, mutta tuolin etureuna ei kosketa polvitaivetta. Syvyyttä voi säätää joko istuinpintaa tai selkänojaa siirtämällä.

Säädä selkänojan kallistus ja korkeus sellaiseksi, että koko selkä ja erityisesti alaselkä saa kunnon tuen.

Jos tuolissasi on keinumisen herkkyyden säätö, säädä se niin, että reilusti taakse nojaamalla se antaa periksi, mutta pystyasennossa antaa hyvän tuen selällesi. Joissakin tuoleissa keinun lukitus voi olla säätöä toimivampi ratkaisu. Pidä lukitus kiinni normaalisti, mutta vapauta se välillä niin, että voit lepuuttaa selkääsi nojautumalla reilusti taaksepäin.

Säädä tuolin käsinojien korkeus siten, että voit tukea kyynärvartta nojaan hartioiden ollessa rentona. Jos käsinojien leveys on säädettävissä, tuo ne mahdollisimman lähelle vartaloasi.

Aktiivi-istuin

Aktiivituolilla saat terveellisempää istumista. Aktiivinen istuminen kehittää ja vahvistaa niitä lihaksia, jotka ylläpitävät hyvää ryhtiä ja kehon asentoa. Selän lihasten ja niiden vatsapuolen ”vastustajien” liikuttaminen parantaa ryhtiä ja lievittää selkärankaan kohdistuvaa jännitystä. Parempi ryhti tuo sisäelimille lisää tilaa, vapauttaa pallean ja optimoi hengityksen.

Tämä perustuu tuolien joka suuntaan keinuvaan liikkeeseen. Tuoleilla istuttaessa selkä suoristuu ja istuma-asento pysyy ryhdikkäänä. Jalat ovat noin 125 asteen kulmassa. Ylävartalo ja kädet kuten yllä kuvattiin.

Suosittelemme aktiivi-istuimen pariksi säädettävää sähköpöytää.

MUISTA KOEKÄYTTÖMAHDOLLISUUS

PÖYTÄ

Työpöydässä tulisi olla korkeuden säätömahdollisuus. Säädä tason korkeus siten, että voit työskennellessäsi pitää hartiat rentoina, olkavarret
lähellä vartaloa, kyynärvarret likimain vaakasuorassa ja ranteet suorana.

Jos säätöä ei löydy riittävästi, puuttuva säätövara on haettava tuolin korkeussäädöstä, jolloin voit tarvita esimerkiksi jalkatuen.

Muut työtasot on sujuvinta säätää samalle korkeudelle kuin pääpöytä, mutta jos esimerkiksi luet tai kirjoitat käsin runsaasti, erikorkuinen työtaso voi olla parempi. Etsi itsellesi sopiva kompromissi.

Sijoita näppäimistö niin, että saat tukea käsinojista tai pöydästä.

Sijoita hiiri mahdollisimman lähelle niin, että voit sitä käyttäessäsi tukea kyynärvarren pöytään olkavartta kohottamatta ja kiertämättä. Kokeile hiiren käyttöä sekä vasemmalla että oikealla kädelläsi. Jos työsi on pelkkää hiiren napsuttelua, opettele muutama korvaava näppäinkomento.

NÄYTTÖ

Aseta näyttö sellaiselle etäisyydelle, että näet pienimmätkin merkit vaivatta. Kuvaruudun merkkejä voi yleensä suurentaa, mutta silloin näet vähemmän kerralla. Yleensä hyvä katseluetäisyys on 50–80 cm.

Säädä näyttötason korkeus niin, että se on katseen vaakatason alapuolella.

Niska rasittuu, jos näyttö on sijoitettu niin korkealle, että niskaa joutuu
taivuttamaan taakse päin. Jos isossa näytössä on jalkarakenne, näyttötasoa tulee laskea näppäimistötasoa alemmaksi. Suosittelemme silloin korvaamaan näytön oman jalkarakenteen näytön varrella.

Näyttöä on mukavinta katsoa kohtisuoraan, jolloin ruutu on kallellaan
taaksepäin parikymmentä astetta. Jos ruudulla näkyy tällöin pahoja heijastuksia, ne voi usein poistaa kääntämällä ruutua pystympään.

SEISOMINEN

Seisaaltaan työskentely lisää lihasten aktiivisuutta perinteiseen istumiseen verrattuna. Työtasojen säädettävyyden ja seisomista keventävien ratkaisujen merkitys on suuri. Liikkumaton työasento voi aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä staattista lihasrasitusta, joka haittaa verenkiertoa ja aiheuttaa lihasten väsymistä.

Seiso tukevasti jalat suorana, kevyessä haara-asennossa. Ylävartalo kuten tuoli osiossa kuvattiin.

Seisomatyö ehkäisee näiltä vaivoilta ja seisontamattoa tai aktiivilautaa käyttämällä hyvinvointi paranee entisestään:

Maton tuomat hyödyt:
  • Matto vaimentaa
  • Ehkäisee nivelten kulumamuutoksia
  • Parantaa alaraajojen verenkiertoa
  • Vähentää jalkojen ja selän kuormitusta
  • Ehkäisee kramppeja
  • Ehkäisee suonikohjujen muodostumista
Aktiivilaudan tuomat hyödyt:
  • Tasapainoillessa aktiivilaudalla liikut kaikkiin suuntiin
  • Vahvistaa nilkkojen, jalkojen, polvien ja lonkkien niveliä sekä lihaksia
  • Parantaa ryhtiä
  • Vilkastuttaa verenkiertoa